Login Form

Top Panel

#UNSA-FF | Upisi

Upis na I. godinu I. ciklusa studija @UNSA-FF

- - - - - -

By Damir Kobilic

fb | | yt

A+ R A-

O Fakultetu

  • Objavljeno: Utorak, 25 Maj 2021 15:57
  • Klikova: 6941

Filozofski fakultet Univerziteta u Sarajevu osnovan je Odlukom Vlade NRBiH od 14. februara 1950. i najstarija je visokoškolska institucija za humanističke i društvene znanosti u Bosni i Hercegovini. U početku je Filozofski fakultet djelovao kao jedinstvena nastavno-znanstvena cjelina s Prirodno-matematičkim fakultetom, s osam studijskih grupa: Opšta i narodna istorija, Srpskohrvatski jezik i jugoslovenska književnost, Njemački jezik i književnost, Francuski jezik i književnost, Orijentalna filologija, Matematika, Hemija i Geografija.

Početak nastavnog procesa obilježilo je predavanje prof. dr. Aleksandra Belića, predsjednika SANU, koje je održano početkom novembra 1950. godine. Nastava se prvobitno odvijala u prostorijama Gazi Husrev-begove medrese, budući da nije bilo riješeno pitanje smještaja Fakulteta. Zgrada Filozofskog fakulteta izgrađena je prema idejnom projektu Juraja Neidhardta u periodu između 1955. i 1959. godine.

U to vrijeme došlo je do izdvajanja prirodno-matematičke grupe predmeta. Istovremeno, počeo je rasti broj odsjeka humanističkog i društvenog usmjerenja, tako da ih je do 1980. bilo jedanaest, dok danas budući studenti Filozofskog fakulteta mogu birati između trinaest odsjeka i dvije katedre, u okviru kojih se razvijaju osnovne i kombinirane studijske grupe.

Na Fakultetu se, pored organiziranja nastave, dosta pažnje posvećuje i organiziranju znanstveno-istraživačkog rada. Prva doktorska disertacija odbranjena je 1961. godine.

Filozofski fakultet je u periodu od 1992. do 1995. godine prošao kroz izuzetno teško razdoblje. Odljev kadra, materijalni gubici i oštećenja zgrade predstavljali su izazov koji je premošten bez prekida odvijanja nastavnog procesa.

Nakon završetka rata, Filozofski fakultet se konsolidirao te se, zajedno s ostalim članicama Univerziteta u Sarajevu, 2005. godine priključio evropskom prostoru visokog obrazovanja počevši provoditi principe Bolonjskog procesa. Danas se nastava odvija unutar tri ciklusa studija: I – dodiplomski, II – diplomski i III – doktorski studij.

Filozofski fakultet, kao visokoškolska institucija na kojoj se odvija nastavni i znanstvenoistraživački rad, predstavlja respektabilnu ustanovu koja ima snažan utjecaj na bosanskohercegovačko društvo.

Vodic_za_buduce_studente_24-25.jpeg

UNSA | BUDI STUDENT. STUDIRAJ NA #UNSA-FF

 

© IT@Univerzitet u Sarajevu - Filozofski fakultet